LOCKDOWNDRAWINGS


Woensdag 18 maart 2020.

 

Het zijn bijzondere tijden. Nadat het coronavirus in China tot een epidemie heeft geleid is het nu bezig aan de verovering van Europa. De ernst ervan is inmiddels ook in Nederland doorgedrongen. Er zijn strenge maatregelen genomen om het virus zoveel mogelijk te controleren opdat de zorg de verwachte aantallen patiënten aankan.

 

Veel winkels zijn al dicht, bedrijven stoppen of staan op een laag pitje en veel mensen zijn thuis. Dit geldt ook voor ons. En sinds een paar dagen bivakkeren onze kinderen weer bij hun ouders.

 

Hoe het allemaal komt: geen idee. We leven bij de dag. Met als bijkomend voordeel dat het dagelijks leven voor mij niet ingrijpend verandert. Ik kan in mijn souterrain blijven werken. Commercieel voor opdrachtgevers. Artistiek voor mezelf.

 

En wat dat laatste betreft, heb ik mazzel. Want onlangs kreeg ik een grote partij ongeprepareerd karton in de schoot geworpen. Dus zowel de omstandigheden als het materiaal geeft mij de vrijheid om te tekenen.

 

De resultaten hiervan laat ik op deze pagina zien. En nee, het gaat niet letterlijk over Corona. Al werkend ontstaat een beeld dat wel parallel loopt met mijn idee over deze tijd. Het is duidelijk dat wij kwetsbaar zijn. En in die kwetsbaarheid zit ook iets moois menselijks waardoor we een vorm kunnen vinden om met deze crisis om te gaan. Tot mijn vorm behoort nu het tekenen.

 

En ja, deze tekeningen zijn te koop. Mail hiervoor naar: wytzew1956@gmail.com


TEKENEN IN CORONATIJD

Maart 2020

 

Er was een tijd voor Corona. Er komt ooit weer een tijd na Corona. Maar voorlopig zitten wij er middenin. Een pandemonium dat zich over de hele wereld verspreidt. 

 

Ik ben geen profeet, voorpeller of ziener dus vraag me niet waar dit alles toe leidt. Natuurlijk heb ik mijn ideeën en gedachten. Maar ik probeer vooral van elke dag het beste van te maken. En inderdaad: ‘maken’ is hierbij van groot belang. Denken. Schrijven. Schilderen. Tekenen. Fotograferen. Filmpjes maken. Ik kan niet zonder. 

 

Hiervan zal ik op deze pagina verslag doen. In woord en beeld. In FLARDEN VAN OOIT. Voor iedereen die het wil zien. En voor mezelf om al doende vast te leggen wat me onbewust bezighoudt in tijden die plotseling anders zijn en die ongetwijfeld andere tijden zullen inluiden.  


10 LYTSE WURKJES

Zondag 21 juni 2020

 

En plotseling een andere sfeer in mijn tekeningen. How come? De intentie van het tekenen blijft dezelfde. Maar door het ongeprepareerd karton eerst met krijt van een kleur te voorzien en er vervolgens met verf en krijt op te werken, ontstaat een grotere gelaagdheid. Alhoewel nog steeds abstract schuren de resultaten tegen het verhalende aan. Het is weer een stap die inspireert en uitnodigt om te ontdekken wat er mogelijk is met deze manier van werken. 

 

Uit de serie LYTSE WURKJES / KLEINE WERKJES. Formaat: 17,5 X 25 CM.


15 DRAWINGS IN 60 SECONDS

Zondag 14 juni 2020

 

Het Coronaproject FLARDEN VAN OOIT heb ik beëindigd. Maar in de stijl die ik tijdens dit project ontwikkelde, ontstaan nieuwe tekeningen. Hierbij een filmpje met een selectie van 15 tekeningen. Formaat 25X35 cm. Materialen: ongeprepareerd karton, olieverf op waterbasis, pastelkrijt, hard krijt. Prijs: € 250,- (ex. BTW). Inlijsten v.a. € 125,- (ex. BTW).


FLARDEN VAN OOIT NO. 10

Zondag 24 mei 2020.

 

Begin maart bereikte Covid-19 Nederland. Nu weten we allemaal welke gevolgen dit heeft gehad. En ook al lijkt het virus zich nu terug te trekken, de toekomst blijft onzeker: sociaal, economisch en qua gezondheid. Toen duidelijk werd dat ook wij in een lockdown gingen, heb ik mezelf een project opgelegd. 

 

Je zou het een Coronaproject kunnen noemen: elke dag tekenen in het isolement van mijn atelier. Hierbij hanteerde ik de uitgangspunten die ik altijd hanteer: spontane vormen combineren met rationele elementen: FLARDEN VAN OOIT. 

 

Flarden omdat de vormen ongrijpbaar moeten blijven. Ooit omdat hiermee aan tijdloosheid wordt gerefereerd: het is zowel verleden, heden als toekomst.   

 

Elke dag probeer ik hiermee mezelf te verrassen. Het resultaat moet natuurlijk voldoen aan mijn wetten van spanning en esthetiek. En alhoewel ik nooit als doel heb gehad om Corona te illustreren denk ik wel dat wat er in de afgelopen weken is gebeurd van invloed is geweest op mijn werk.

 

Van mijn tekeningen maakte ik elke zondag een filmpje. Vandaag de tiende in de serie. En hiermee komt ook een eind aan dit project. Deels omdat de lockdown stukje bij beetje wordt losgelaten waardoor het isolement verdwijnt. Maar ik stop vooral omdat ik me weer wil bevrijden van een opgelegd gegeven.  

 

Terugkijkend ben ik blij met het houvast dat het tekenen mij in de afgelopen weken gaf. En kijkend naar de werken ben ik blij met het resultaat. FLARDEN VAN OOIT mogen gezien worden!

 

En voor de(voorlopig) laatste keer de Coronacijfers van deze week:

NED. Positief: 45.064 (+ 176). Opgenomen: 11.659 (+ 10). Overleden: 5.811 (+ 23).

FRL. Positief: 585. Overleden: 65. 

 


FLARDEN VAN OOIT NO. 9

Zondag 17 mei 2020

 

Alhoewel de lockdown is versoepeld en het voelt alsof alles weer wat normaler wordt, blijft het oppassen. Het virus is niet weg. De economie lijdt. Sociaal zijn is sterk beperkt. Wat doet dat met ons? Wat doet dat met mij? Wellicht zeggen mijn tekeningen iets. Tien in 60 seconden. Voor de negende keer. 

 

En de cijfers van deze week:

NED. Positief: 43.995 (+ 125). Opgenomen: 11.552 (+ 15). Overleden: 5.680 (+10).

FRL. Positief: 571. Overleden: 64.


FLARDEN VAN OOIT NO. 8

Zondag 10 mei 2020

 

Het is alweer de achtste week van de 'Intelligente' Lockdown. Coronacrisis. De maatregelen worden vanaf morgen versoepeld. Dat voelt voor velen als een bevrijding. Geeft perspectief. Maar tegelijk is het een risico, want gisteren was het op veel plaatsen al veel te druk en dus lastig om die 1,5 meter afstand te houden. Tot het vaccin op de markt komt zal het altijd zoeken blijven naar een balans tussen noodzaak en behoefte. 

 

Voor ons thuis verandert er weinig. We hebben gelukkig een groot huis met grote tuin waarin we prima kunnen vertoeven. En is mijn souterrain/atelier blijf ik lekker bezig. Dus 'achtste week' betekent ook de achtste FLARDEN VAN OOIT. Tekeningen van de afgelopen week die een illustratiever karakter hebben dan in de weken hiervoor.

 

Gekoppeld aan zelfbedachte fabels levert dat binnenkort FABELFLARDEN op. Met bijbehorende website die ik momenteel in elkaar zet (wat voor een non-technicus bepaald geen sinecure is). En oh ja, je begint ze al een beetje te vergeten, de cijfers:

 

NED. Positief: 42.382 (vandaag + 289). Opgenomen: 11.285 (vandaag + 58). Overleden: 5.422 (vandaag + 63).

FRL. Positief: 532 (vandaag + 5). Opgenomen: 34. Overleden: 63 (vandaag +0).


FLARDEN VAN OOIT NO. 7

Zondag 3 mei 2020

 

Het was digitaal een merkwaardige week. Met name vrijdag. Zo probeerde ik een tekening via Instagram te promoten. Nee dus. Mocht niet. Het beeld was “seksueel suggestief”. Lachen. Dat deden de meeste volgers ook toen ik er via de social media over berichtte. 

Een paar uur later bleek er toch toestemming te zijn…

 

Nog diezelfde middag was de e-mail op mijn iPhone en iMac ontregeld. Tot mijn grote ergernis popte om de 10 seconden een melding in mijn display wat alleen te verhelpen viel met het verwijderen van accounts. 

 

Wie weet had dat te maken met het hacken van mijn WhatsApp. Ik kreeg berichten van mijn dochter. Ze had een nieuwe telefoon en de foto bovenin deed toch sterk vermoeden dat ze het daadwerkelijk was. Maar toen ik haar ’s avonds sprak, bleek dat ik door fraudeurs was benaderd. Zonder gevolgen, want alhoewel naïef was er toch een stemmetje geweest die mij voor financieel onheil had behoed. 

 

En verder ging het tekenen heerlijk. Plotseling heb je van die dagen waarop het uitproberen leidt tot iets waarop je een poos kunt doorgaan. Plakband en krijt geven een mooie aanvulling op de vormentaal waarmee ik al bezig was.

 

En oh ja, de coronacijfers van deze week laten een verdere daling van de curve zien. Gunstig. Alleen blijft het de vraag wat dit betekent voor het versoepelen van de lockdown. 

 

NED. Positief: 40.571 (vandaag + 335). Opgenomen: 10.995 (vandaag +44). Overleden: 5.056 (vandaag + 69).

FRL. Positief: 517 (vandaag + 5). Opgenomen: ? Overleden: 62 (vandaag +0).


FLARDEN VAN OOIT NO. 6

Zondag 26 april 2020

 

Einde Week-6 van de Intelligente Lockdown. En je merkt dat iedereen weer naar buiten wil. Het was gisteren naar verhouding druk in de stad. Je ziet dat iedereen wel rekening wil houden met die 1,5 meter, maar dat lukt lang niet altijd. En zeker omdat corona hier in het noorden niet heerst, niet veel slachtoffers heeft geeist is het ook logisch dat mensen de ruimte weer vaker opzoeken. En toch…

 

Einde week-6 van de Intelligente Lockdown betekent ook het 6e filmpje in de serie FLARDEN VAN OOIT. Een selectie van 10 tekeningen. Ik maak elke dag een serie. Vormen, kleuren en materialen uitproberen. En de loop der tijd bepaalt wel in hoeverre dit werk inhoudelijk aan deze coronacrisis gekoppeld kan worden. Ik zoek steeds de spanning in het ongrijpbare. Misschien is dat het wel. Maar dat deed ik ook al voordat er van een crisis sprake was...

 

En de cijfers van gisteren:

NED. Positief: 37.190 (gisteren + 655). Opgenomen: 10.381 (gisteren + 108). Overleden: 4.409 (gisteren + 120).

FRL. Positief: 494 (gisteren + 9). Opgenomen: 60 (gisteren 0). Overleden: 58 (gisteren +2) 


FLARDEN VAN OOIT NO. 5

Zondag 19 april 2020

 

Als ik mijn zelfvertrouwen zou moeten ontlenen aan het tal bezoekers van deze site dan zou ik elke dag op de bank van de psychiater liggen. Gisteren: 0. Afgelopen week: 3. Afgelopen maand: 36. En dat terwijl ik in deze Coronatijd elke week een filmpje van mijn tekenwerk post, toch aardige blogjes schrijf en via Insta, FB en Twitter regelmatig naar deze site verwijs.

 

Ik zou me dus kunnen afvragen: WHAT’S THE USE? En eerlijk: dat doe ik soms ook wel. Want wat is het nut van een site als je er nauwelijks mensen mee bereikt? Dat is gering. Dus waarom doorgaan met deze digitale masturbatie?

  

Ach, het dwingt mij ook om mijn creatieve werk te ordenen en hiermee een zekere afstand te creeren. En wie weet, wordt deze site ooit door een groter publiek ontdekt. Maar het belangrijkste is dat ik er lol in heb en dat het werken aan filmpjes, blogjes en foto's voor deze site een vast onderdeel is van mijn beeldend werk. 

 

De Coronacijfers van vandaag:

 

NED. Positief: 32.655 (vandaag + 1066). Opgenomen: 9704 (vandaag + 110). Overleden: 3684 (vandaag 83).

FRL. Positief: 499 (+ 11). Opgenomen: 60. Overleden: 45 (+ 3)


FLARDEN VAN OOIT NO. 4

Zondag 12 april 2020,

 

Alle dagen beginnen op elkaar te lijken omdat je ze op min-of-meer dezelfde manier invult. Ik lijd er niet onder. Maar je weet niet meer of het nu dinsdag, woensdag of donderdag is. 

 

Nou ja, vandaag is het Paasdagzondag. En voor het eerst in 22 jaar geen Paasontbijt met het hele gezin en mijn schoonouders. Een traditie verbroken. Maar het ophaalontbijt van Brownies & Downies was een goed alternatief. 

 

Wat mijn commerciele werk betreft: er zit gelukkig weer meer beweging in. De vertraging door uit- en afstel van opdrachten in de afgelopen weken hoop ik hiermee voor de komende tijd om te turnen.

 

En natuurlijk weer veel getekend. Dat past binnen het ritme dat ik mezelf heb aangemeten. ’s Ochtend eerste de creatieve marketing dingen doen: contacten, schrijven, schetsen, concepten. En als ik daarmee klaar ben de kartonnen snijden, ophangen, tekenen en vastleggen met iPhone en iMac. 

 

Inhoudelijk moet ik er wel voor oppassen dat het geen automatisme c.q. trucje wordt, maar de mogelijkheden van kleur, vorm en materiaal zijn natuurlijk eindeloos. Dus gewoon doorgaan.

 

En de coronacijfers van vandaag:

NED. Positief: 25.587 (vandaag + 1174). Opname: 8.582 (vandaag + 196. Overleden: 2.727 (vandaag + 94)

FRL. Positief: 341 (vandaag + 18). Opname:  67 (vandaag -4). Overleden: 29 (vandaag +2).  


FLARDEN VAN OOIT NO. 3

Zondag 05 april 2020

 

De coronamaatregelen gelden tot 28/4: thuisblijven, 1,5 meter afstand houden en vaak handen wassen. Horeca dicht. Scholen dicht. Niet met meer dan 2 mensen bij elkaar (behalve thuis). De opgaande lijn van coronagevallen, inclusief doden, lijkt hiermee in een dalende curve te veranderen. Wij houden ons er met ons gezin streng aan. En gisteravond tijdens een wandeling door de stad liepen de mensen ook met een boog om elkaar heen. 

 

Deze week weer veel getekend. De werkdag in mijn souterrain begint met de marketingopdrachten die er nog liggen. Dat wordt wel wat minder. Klanten stellen uit of reageren trager. Na de marketing volgt het tekenen. En dat gaat lekker. Uitproberen. Kijken. Krassen. Kijken. Proberen. Enzovoort. Voelt vrij. Ook al doe ik het in alle eenzaamheid en levert het geen reacties op. 

 

In dat opzicht moet ik denken aan het indrukwekkende interview met cabaretier/schilder Jeroen van Merwijk in de Volkskrant van gisteren. Heel zijn leven aan de kunst gegeven maar als cabaretier nooit echt doorgebroken en als schilder nooit echt verkocht. Nu hij door kanker niet lang meer te leven heeft, verbrand hij zijn schilderijen. Een voor een, want de olieverf gaat niet makkelijk in vlammen op. 

 

Mocht het met mij ooit zover komen dan zullen al die stukjes karton ongetwijfeld makkelijker branden… Oh ja, de cijfers van vandaag:

 

NED. Positief: 17.851. Opgenomen: 6875. Overleden: 1766.

FRL. Positief: 206. Opgenomen: 97. Overleden: 21.  


SCHEER JE WEG!

 

Donderdag 02 april 2020

 

“Hey, nog geen last. En hoe gaat het met de anderen in ons huis?”. Het schiet elke ochtend bij het wakker worden door me heen. En ik prijs me gelukkig met de gezondheid waarin we met z’n allen verkeren.

 

Eerlijk gezegd ben ik niet zo bang voor corona en laat ik de mogelijke consequenties niet in mijn gedachten toe. Het zal onze Jelle maar overkomen dat ie naar het ziekenhuis moet en geïsoleerd raakt. Dat mag een zwakbegaafde niet gebeuren. Dus Scheer Je Weg Nare Gedachte!

 

En zolang er hier in huis geen angst heerst, is het ook wel gezellig met z’n zessen. Vrouw Gees, zonen Sybrand (26) en Jelle (24), dochter Janke (20), vriendje Stijn (23) en moi. We houden het wel uit met z’n allen. Kunnen redelijk ons eigen gang gaan. En we rekenen er op dat 28 april niet de einddatum is van alle maatregelen.

 

Hier in Friesland valt het allemaal nog steeds reuze mee. De coronacijfers van vandaag:

 

NED. Geregistreerd: 14.679 (vandaag + 1083). Overleden: 1339 (vandaag +166).

FRL. Geregistreerd: 165 (vandaag +21). Overleden 12 (vandaag +1)


TWIJFEL

 

Woensdag 1 april 2020

 

Onlangs zag ik een docu over schilder Sean Scully. Sterk werk. Sterke persoonlijkheid. Hij zei veel wat me tot nadenken stemde. Zoals ‘Ik ken geen twijfel.’ Het brengt hem niks. Net als de mening van een ander. Wat moet je ermee? 

 

En ja, zulke uitspraken pas je op jezelf toe. Zeker nu de coronacrisis ons nadrukkelijker dwingt existentiële vragen te stellen. In mijn geval: Wie ben ik? Waarom doe ik wat ik doe? En wat levert dat op om het voor mezelf te verantwoorden? Van die vragen.

 

Laat ik me in dit stukje beperken tot de tekenaar Wytze Visser. Niet de vader. De echtgenoot. De vriend. Kennis. Buurman. Marketeer. Copy/Concept. Adviseur. iPhotograaf. TV-Kijker. Social Mediist. Bestuurder. Schilder. Wandelaar. Denker. Luilak. Rotarian. Whatever.

 

Tekenaar. Omdat ik mezelf voorhoud dat ik in het tekenen het houvast vind die ik nodig heb om deze dagen zinvol te besteden. En wie goed leest voelt in deze laatste zin de twijfel doorklinken. Is tekenen echt die houvast? Of is het de ideale manier om te vluchten? 

 

Praktisch vluchten door in mijn atelier in mijn eigen wereld te klooien terwijl de rest van het gezin de coronatijd in de woning doorbrengt (geen medelijden: ieder heeft zijn eigen slaapkamer). En vluchten omdat jezelf verliezen in de tekendaad een mooi excuus is om je te onttrekken aan sociale activiteiten.

 

Waar vitale beroepen keihard moeten werken om de effecten van corona te bestrijden, gebruik in het mantra #blijfthuis om in isolatie veel te tekenen.

 

Alle handelingen volgen een vast patroon waardoor het tekenen een ritueel wordt: karton snijden, 5 kartonnetjes met tape op de muur plakken, met tape en uitgeknipte rondjes een spontane compositie maken, olieverf met water in witte schaaltjes verdunnen, spontaan de dunne verf aanbrengen met een platte kwast, de tape verwijderen, de kartonnetjes naast elkaar op tafel leggen, met krijt accenten aanbrengen, kartonnetjes op de vloer leggen, met de iPhone vastleggen, op de IMac uitkaderen en licht bewerken, nummeren en archiveren in mijn Mac, kijken-kijken-kijken, een selectie naar Pinterest sturen en eens per week met iMovie een filmpje van de resultaten maken. 

 

Dat is het ritueel. Maar hoe staat het met de kwaliteit van het werk? Is het goed? Verras ik mezelf ermee? Biedt het perspectief op meer? Verwordt het ritueel tot een truc of leidt het tot nieuwe inzichten? Rust het werk alleen op vormuitgangspunten of heeft het ook connectie met... eeh ja, waarmee? Is het een vlucht of een eerlijke zoektocht?

 

Misschien moet ik het beantwoorden van die vragen aan anderen overlaten. Moet ik net als Scully niet twijfelen aan wat ik doe. Gewoon doorgaan. En als ik Scully’s tweede advies ook ter harte neem, hoef ik van een ander ook geen antwoord op mijn vragen. Wat in deze tijden van intelligente lockdown ook niet zo snel zal gebeuren.

 


FLARDEN VAN OOIT NO. 2

Zondag 29 maart. 

 

Alweer een week verder. En ook al is het aantal geregistreerde coronapatienten in Friesland nog beperkt, ik heb wel het gevoel dat het steeds dichterbij komt. Safety first dus. Vooral binnen blijven. En mijn atelier opzoeken.

 

Hier teken ik veel. Op ongeprepareerd karton. Met waterverdunbare olieverf. Met krijgt. Het resultaat is een mix van tapen, knippen, krijten, kwasten en toeval. In FLARDEN VAN OOIT - 2 een selectie van tien kleine tekeningen, formaat 26 x 17,5 cm. 

 

Cijfers NL. Geregistreerd: 3483. Overleden: 771.

Cijfers FRL. Geregistreerd: 115. Overleden: 2. 

 


FLARDEN VAN OOIT NO. 1

Zondag 22 maart

 

We zijn ons nu 2 weken echt bewust van de werking van het coronavirus. En sinds ruim een week zitten we vooral thuis. Bijna het hele gezin. En op het ene moment word je getroffen door de ellende die in Italie en Spanje wordt aangericht en die mogelijk ook in ons land komt. En op het andere moment hoop je dat iedereen de nadrukkelijke adviezen opvolgt zodat het hier mee zal vallen.

 

Vergeleken met de landelijke cijfers, en vooral Brabant, is het hier in Friesland nog rustig. In totaal zijn in NL nu 179 mensen overleden. En zijn er 4204 coronageregistreerden. In Friesland 36 geregistreerden en 1 overleden...

 

Anyhow, ondertussen blijf ik tekenen en schilderen. Met name dat tekenen voelt vrij en geeft het idee dat ik nog veel verder kan komen. We zien wel of FLARDEN VAN OOIT het eind van iets danwel het begin van iets is...


Vrijdag 20 maart.

 

Waar tekenen voor mij een prettige manier is om vrij met vorm te spelen is het schilderen een zoektocht die veel fysieker is en voelt als hard werken. Dit schilderij stond al een tijdje te wachten op mijn kwasten want het was op een of andere manier nog niet af. Die kwasten deden hun werk vanochtend en ik ben nu tevreden. En nee, ik wil het niet een titel geven die nu lekker makkelijk aan het coronavirus is gekoppeld. Aan de andere kant: ik kom er ook niet helemaal los van.

 

HET KAN OVERAL ZIJN

olieverf / 140x140 cm / 2020 / te koop via FOR SALE op deze site.