PAINTINGS

 

When I was 5 years old I regularly visited my uncle Syb. He was an artist. He painted birdlike figures. A bit like Paul Klee as I later discovered. In his studio I saw the brushes, the paint, the paper, the chalks. And there was the overwhelming smell of turpentine. 

 

That smell never left me. It is what fresh cut wet grass does to a football player: it makes you burn inside. And you get the irresistible drive to play. The 5-year-old is still inside of me. And I still want to play. Because it smells for 'more'.

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

Als kind van 5 kwam ik op het atelier van oom Syb. Hij schilderde vogeltjes op jute. Beetje Paul Klee ontdekte ik later. In dat atelier stonden kwasten. Lagen tubes, krijtjes, papieren. Het rook er naar verf.

 

Die geur heeft mij nooit meer losgelaten. Terpentine. Olieverf. Vernis. Dat is zoals vers, nat gras voor een voetballer: het gaat van binnen branden. Dan wil je spelen. En ja... dat jongetje zit nog steeds in mij. En spelen wil ik ook. Nog steeds. Want het ruikt naar meer.


PAINTINGS 2019 (18X24CM)


PAINTINGS 2018/2019 (40X50CM)


PAINTINGS 2018/2019


SERIE 'HAARVATEN'

Mijn kapper, Nan Bulthuis, nodigde mij uit om een aantal werken in zijn zaak op te hangen. En ook al vind ik het werk wat hij er meestal heeft hangen niet interessant, toch zei ik 'ja'. Omdat ik Nan een aardige vent vind en omdat ik dacht “Waarom ook niet?". Wel onder de voorwaarde dat ik zelf de inrichting kan bepalen. 

 

Mijn eigen ambitie is het vervolgens om ook iets specifieks voor deze ruimte te maken. Verschillende ideeën vroegen om een afweging. Maar ondertussen was ik ook bezig met het schilderen van vertakking-achtige werken. Omdat Nan's muren niet al te groot  zijn probeerde ik die vormentaal uit op kleiner formaat. En zie, heerlijke speelse schilderijtjes van 20x20 cm op karton.

 

De titel "HAARVATEN" geeft natuurlijk een knipoog richting de kapper, maar ik ken het begrip vooral van 'in de haarvaten van de samenleving': weten wat er speelt in alle lagen. Die maatschappelijke pretentie heb ik deels, maar deze vorm nodigt mij vooral uit om te kijken wat er als schilder en tekenaar mee mogelijk is. Een rudimentaire vorm als basis voor poëtische werkjes. Zoiets.


En ja, de werken zijn te koop: € 400,- p.st. En ingelijst € 475,-. (zie hier ook Series For Sale)

 

WV 23/08/2018